Denunțând oribilul proces de a ucide spiritul omenesc prin loviturile directe date celor mai slabe specimene ale speciei, copiilor, munca lui Schiau ilustrează într-un mod direct, sensibil și neașteptat cuvintele unuia dintre cei mai mari criminali ai ultimului secol, Joseph Visarionovich Stalin: Moartea unui om e tragedie, moartea a sute de oameni e statistică.
O formă de statistică e și expoziția asta, o statistică plastică a unei perioade gri din istoria umană: perioada socialistă a imperiului sovietic, așa cum îi spune autorul în seria sa de lucrări, care a fost adunată într-un mod consecutiv mai mult decât premeditat în expoziția Născut în URSS.
“Perioada socialistă a imperiului sovietic de la începutul lui 1989 este subiectul operei mele, generațiile care au fost născute și crescute în sisteme diferite ca cele de azi, fără să aibă șansa de a se exprima liber” – Valeriu Schiau
Expoziția pictorului român Valeriu Schiau este un testimoniu la forma barbară, dar și elaborată, de impunere a puterii, de modelare a destinelor prin metode inumane, un testimonial despre soarta copiilor separați de părinți și de propriile valori umane de exprimare, ca un rezultat al complicității cu o regulă impusă de un regim monstru.
Videouri cu acestea de la veiozaarte.ro
Expoziția poate fi vizitată de pe 21 ianuarie până pe 12 februarie 2010, de luni până vineri între 11 și 18, dar și cu programare la 021 316 55 41.
Programul MORA 2010
Născut în URSS este primul proiect artistic prezentat de către Galeria MORA din programul expozițional al anului 2010.
11 proiecte de artă vor fi prezentate de la artiști români și străini în cadrul programului MORA 2010. Acestea sunt picturi, obiecte, instalații, fotografii, videouri și proiecte scenice, dezvoltate pe teme alese la liber și prezentate în funcție de ideile și dorințele fiecărui artist, fără mediere sau intervenție curatorială.
Proiectele au fost selectate după cererea publică realizată de către Fundația MORA în 2009.
Expoziția MORA 2010 este parte a unei serii de programe dezvoltate pentru a susține arta și artiștii din România, prin oferirea de oportunități, crearea de expoziții și mediere a dialogului dintre diferitele practici și expresii artistice, ca parte a scenei naționale și de peste hotare.