Orașul ideal (IB) trebuie să facă față nevoilor contemporane, prin dezvoltarea sau schimbarea radicală a soluțiilor de azi. Altfel spus, orașul trebuie să se reinventeze. Iată câteva lucruri de care trebuie ținut cont în imaginarea unui oraș ideal:
Înainte să fie o adunare a elementelor funcționale, estetice și simbolice care să îi ofere identitate, orașul trebuie să fie suma locuitorilor săi. Cum calitatea oamenilor care locuiesc într-un oraș nu este subiectul acestui articol (credem că doar gândindu-te la un om ca la un tip de locuitor al unui oraș este un mod greșit de a gândi dacă e să ne uitmă în istorie) ne vom axa aici doar pe aspectele obiective ale problemei.
Ideea trebuie gândită cu responsabilitate maximă, legată de problema fondului de construcție, conservând după o analiză atentă, dar optând pentru demolarea și reconstruirea în zonele distruse sau unde clădirile vechi nu mai pot fi reparate din cauza anilor adunați în palmares.
Orașul ideal poate, printr-o atitudine imaginativă, să beneficieze de elementele naturale care fac parte sau nu din el, sau care sunt aproape de acesta. Observațiile atente ale locului sunt un prim pas în desenarea ce va să vin și pot duce la o creștere a valorii zonei, care va duce mai departe la o bunăstare crescută a locuitorilor. În timp ce dezvoltarea localității are loc în ritm alert, fără doar și poate că elementele naturale mai departe de oraș vor fi la un moment dat parte a acestuia.
Orașul ideal este un loc unde traficul va fi divers, dar bine definit. Pietonii și bicicliștii vor avea pistele lor, care vor ajuta la îmbunătățirea traficului și la reducerea de accidente rutiere. Bariere de verdeață mari (copaci sau plante de diferite mărimi) ar putea face din mersul pe trotuarul de lângă carosabil o experiență nu doar bună ci chiar plăcută. Într-o viziune mai distantă, traficul mașinilor va fi izolat complet de către cel pietonal, prin îngroparea sau ridicarea de la sol a șoselelor.
Orașul ideal va maximiza orice spațiu verde existent și crea noi zone de plante și verdeață prin sisteme de grădini suprapuse. Un pasaj istoric poate fi realizat între Babilon și oricare alt oraș eco al viitorului. Parcurile existente pot fi puse în valoare mai bine și modernizate ca un aranjament, un pas important fiind eliminarea restricției de a mări suprafața verde, care va duce la folosirea întregii suprafețe a parcului, nu doar a aleilor.
Orașele vor fi obligate să ia decizii strategice pentru orientarea economică. Economiile locale sau regionale vor fi interconectate mai bine cu economiile altor regiuni, naționale și internaționale, care va duce la un schimb fertil de informație și cultură între zone diferite.
În funcție de rolurile pe care le joacă în relația cu alte așezări, orașele vor lucra în rețele: sinergie, cooperare, complementare, de schimburi între specialități, sau de notorietate pentru polarizarea interesului străin, mai ales în zona cultural-turistică.
Orașul ideal va practica un sistem de reciclare și management al gunoiului inteligent, care îl va transforma într-un loc în care gunoiul practic se distruge singur, cu reducerea costurilor la energie datorită reciclării.
Acest oraș al viitorului va avea o viață culturală diversă, pretabilă tuturor vârstelor, dar mai ales pentru a stârni interesul tinerilor. Pentru asta, arta trebuie să fie la nivel stradal și să îi invite pe toți la participare și interacțiune, prin mecanisme specifice: adunări, concerte, puneri în scenă, competiții artistice și sportive, etc. Municipalitatea orașului ideal trebuie să fie un încurajator constant și suporter al acestor evenimente care aduc un plus de imagine și interes pentru oraș.
Orașul ideal va fi recunoscibil, atât datorită simbolurilor arhitecturale urbane locale, cât și a identității atmosferice speciale redate de către acestea. Ajutat de acest brand propriu creat de la sine, orașul va fi un factor de coagulare socială și un actor important pe scena schimbului de informație.