Modelul naturalist (o subspecie a modelului culturalist)

Acest model de gândire, a cărui arie de influență nu se întinde peste malurile Americii, poate fi considerat o variantă locală a modelului culturalist, însă cu particularitățile care îl transformă într-o sinteză complexă ale elementelor culturaliste și progresiste.

Orașul Broadacre, desenat de către Frank Lloyd Wright pentru a ilustra modelul naturalis, combină elementele spațiale din ambele modele: spațiul urban este liber, geometric și omogen, iar oganicul și spațiul sunt regăsite în clădiri. Acesta se bazează pe relațiile cu natura pentru perfecțiunea individualității umane (care are legătură cu ideea de democrație în viziunea lui Wright), însă totodată cu ultimele concluzii din tehnica de transport peste arii întinse divizate în mod egal în bucăți mari. În esența lui, BC este o eliberare de la tirania metropolei curente care ar trebui înlocuită cu un spațiu mare și bine vegetat.

Marx și Engles, critică fără noimă și model

Față de modelele propuse de către gânditorii politici ai secolului douăzeci, Marx și Engles critică orașele mari industriale fără să propună o alternativă în organizarea lor. Tributar (fără premeditare) cu mitul creației din religia hindusă, cele două înlocuiesc zeul Shiva în crezul că ordinea orașului trebuie să fie distrusă pentru a lăsa loc unui nou început. Așa cum politica de gândire marxistă era un sistem deschis, cele două forme de gândire nu pot detalia aspectele exacte ale rezolvării orașului înainte de creșterea așa-numitei societăți fără clase, care lasă loc pentru speculații despre cum ar arăta un asemenea oraș. Trebuie să notăm simpatia despre cei doi teoreticieni ai socialismului pentru modelul de oraș grădină, care ar fi o variantă la eliminarea diferențelor dintre sat și oraș.