Maria Raducanu
Teatrul își invită audiența la un concert eveniment: Cântece de pe Peninsula Siberiană cu Maria Răducanu și Maxim Belciug.
Cu măiestria șarmantă, cei doi artiști vor interpune, ca un curcubeu muzica, ritmuri franțuzești de vaudevilles, italienești de madrigal ale secolului 16 și cântece spaniole, romanțe românești și pensiuni rusești care i-au consacrat. O auroră de stiluri și simțiri adunate de la genii de pe bătrânul continent, din Iberia în Siberia, cu nuanțe de muzică care merg direct la suflet.
Concertul începe la 7:30 și are loc la Sala George Constantin. Biletele pot fi găsite la casa de bilete a Teatrului Nottara, bulevardul Magheru 20, telefon 021 317.41.01
Maria Răducanu este, așa cum o aprecia Gabriela Melinescu într-un text publicat în 2007, “o apariție subapreciată, cu voce care nu seamănă cu nimic altceva, deși folosește piese ale Mariei Tănase, dar și a altor artiști din folclorul românesc, însă și din cel portugez de tip fado și alte cântece de doliu și bucurie, în alte limbi, având acel geniu de a cânta în mai multe dialecte, te a fraza limba asemenea unui poet. Iar coreografia sa este pură și personală, o siluetă care reamintește de Rugăciunea lui Brâncuși, meditând prin cântec în fața providenței, îngenunchind fără să atingă podeaua, ca și când ar levita ca un sfânt ridicat de Sfântul Duh. Însă Maria Răducanu, fata de la Huși, a studiat întâi literatura și filologia și de-abia după s-a dedicat muzicii, interpretând piese din folclorul românesc într-un mod unic. Acel statut metalic și fizic armonios care mă face să mă gândesc la Orfeu și arta șamanilor, dar și la muzica ielelor (care există și în tradiția suedeză și sunt importante și acolo) la sunetul lor și dansul în cerc. Ele au darul de a le face pe plac celor care le văd și aud, punând mintea într-un stadiu de binefacere proprie pe care grecii o numeau katharsis.”