În acest an, muzica Stufstock va fi prezentă în trei concerte mari: scena rock de pe plajă, de la nord de Vamă, scena Fusion World Stage, care aduce laolaltă mai multe tipuri de muzică, de la jazz, blues și electro, la fel așezată pe plajă, și scena Newcomers, unde noile trupe vor apărea pe scenă, alese într-o preselecție organizată la București.

 

“Vama trebuie să rămână liberă de orice coerziune, de orice natură. Cred că pentru asta lupătm aici, an de an, și nu ne dăm bătuți, chiar dacă spunem ce avem de spus prin muzică sau prin orice alt mod. Stufstock există tocmai pentru că face ca spiritul Vamei să trăiască”, spune Valentino Rudolf, directoul festivalului.

 

Trupele care vor să se înscrie pentru a cânta pe scena Newcomers trebuie, înainte de toate, să poată să își organizeze un repertoriu propriu de 45 de minute. Își vor trimite demo-urile prin poștă la CP 28, OP 79, București până pe 2 iunie. La finalul jurizării, care va dura o săptămână, 24 de trupe vor fi alese pentru a intra în semifinale și cânta într-un club din București, care va fi anunțat mai târziu. După acest concert, 12 trupe vor avea șansa să se lanseze prin spectacolul pe care îl vor oferi pe scena Newcomers din Vama Veche. Cei mai buni nou-veniți care vor cânta la Stufstock vor fi premiați.

 

Primul festival Stufstock a adunat mai mult de 15.000 de fani pe plajele din Vama Veche în 2003, iar datorită sprijinului mass-mediei, a devenit unul dintre cele mai faimoase festivaluri de rock din Europa de Sudest. Stufstock 2 a câștigat momentum, astfel că evenimentul avea să fie populat de 30 de artiști și trupe rock, 150 de cântăreți per 100.000 de watts de sunet și lumină. Un total de 18 ore de live și peste 20.000 de oameni au participat la festival.

 

Stufstock 3 bate recordul anului anterior, cu trei zile de concerte live, 41 de trupe participante, șapte trupe internaționale și 30.000 de spectatori. La Stufstock 4, sunt aranjate 4 scene, pe care peste 40 de trupe din România și țările vecine au cântat, un eveniment la care au participat peste 10.000 de oameni. Stufstock 5 Greenfest a adus la Vama Veche peste 50 de trupe în patru zile de festival, la care au venit 20.000 de oameni și 100 de voluntari. În 2008, la Stufstock 6, 50 de trupe au cântat pe două scene în fața a 8.000 de oameni.

 

Printre trupele străine care au cântat la ultimele ediții se numără Cradle of Filth, Toy Dolls, The Dandy Warhols, Defunkt, Kultur Shock, Air Traffic, Farfarello, dEUS, Apocalyptica.

 

La ultima ediție de anul trecut au participat peste 15.000 de oameni care au venit pentru rock-ul românesc, reprezentat, printre alții, pe plaja din Vamă de către Zdob and Zdub, Timpuri Noi, Celelalte Cuvinte, Baniciu & Kappl, Ovidiu Lipan Ţăndărică, EMIL , Trace, ZOB, Bitter Moon, Mike Godoroja & Blue Spirit, Trooper, Kumm, The Amsterdams.