Muzeul Țăranului Român, sala “Horia Bernea” (intrarea de la Mint) va fi locul unde va avea loc conferința despre atitudini eco, cultura eco, arhitectura eco și altele, cu doi invitați speciali: arhitectul neamț Eike Roswag și arhitectul Șerban Sturdza.

“Această ediție zeppelin ne va arăta că arhitectura sustenabilă poate fi realizat și cu valori și aspect contemporan, și virtute recente, cu materiale extrem de limitate. Mai importantă este procedura, sistemul de organizare a resurselor, regulile care guvernează actul corosiv și care decid ce este frumos și ce nu. Majoritatea așa-numitelor clădiri eco nu sunt altceva decât construcții inadecvate, formând orașe din punct de vedere imagistic și contribuind la degradarea societății. Fără o tactică integrantă, așa cum veți vedea la zeppelin diseară, fără arhitectură de calitate, prevăd că ne îndreptăm spre o altă lume gri și anostă în care ne vom distruge conștiința cu faptul că le-am dat oamenilor niște barăci banale, însă ecologice”, spune arhitectul Constantin Goagea, directorul revistei zeppelin.

Eike Roswag, unul dintre directorii asociației multidisciplinare Zieger / Roswag / Seiler Architekten Ingenieure ( www.zrs-berlin.de ), este totodată unul dintre cei mai interesanți reprezentanți ai arhitecților nemți tineri. Munca sa a primit nenumărate premii, inclusiv premiul Aga Khan în 2007, fiind publicată în marile jurnale ale domeniului. Biroul acestuia este specializa în practica și cercetarea din domeniul arhitecturii pământești, dar și cu alte materiale naturale și construire sustenabilă.

Șerban Sturdza este multiplu câștigător al Biennalei Arhitecților din București (ca parte a biroului Prodid și în alte forme de parteneriat) și a altor competiții naționale din arhitectură, urbanism, restaurare și design, fiind una dintre personalitățile culturale are României de azi. În afară de acestea, este unul dintre cei mai activi promoteri ai țării în ceea ce privește reevaluarea tehnicilor și materialelor tradiționale, dar și un activist în domeniul recuperării patrimoniale.