Papergirl este un proiet de artă în care, în stilul copiilor care distribuie ziare în Statele Unite, opere de artă sunt făcute sul și distribuite pe stradă cu bicicleta, la nimereală, trecătorilor. Oricine poate participa!

Proiectul a fost lansat la Berlin de către Aisha Ronninger în 2006. De atunci, proiectul a fost extins la Albany – NY, Cape Town, San Francisco și Northampton. Anul acesta, Bucureștiul este locația vizată.

Ideea proiectului este aceea de a aduce arta la public într-un mod diferit față de uzual; de a surprinde oamenii și de a-i pune în contact direct cu arta zi de zi. Papergirl este distribuită ca un ziar însă nu este editată sau tipărită ca un ziar. Ziarul, în ghilimele, pe care îl distribuim este realizat din opere de artă și cam atât. Banii nu sunt o problemă pentru că nu fac parte din proiect. Asta înseamnă că toate lucrările trimise vor fi roluite și date oamenilor pe stradă în ziua distribuirii. Pentru acest lucru, artiștii vor trimite lucrările lor în formă finală și nu le vor mai primi înapoi.

Cum funcționează proiectul?

Proiectul are loc anual și constă în trei faze:

Adunarea lucrărilor

Contribuțiile artiștilor sunt trimise sau aduse în persoană și după incluse în sulurile de lucrări. Nu există limitări în leăgtură cu formatul, subiectul sau cantitatea de lucrări trimise, astfel că lucrările vor fi doar originale, printuri sau fotografii. Fiecare rolă poate avea până la 10 lucrări diferite, astfel fiecare rolă va oferi o combinație unică de tipuri de artă. Reproducerea lor nu intră în atribuțiile noastre, astfel că lucrările de artă vor fi trimise așa cum vin la noi.

Expoziția

Înainte ca rolele să fie distribuite, toate lucrările colectate sunt disponibile într-o expoziție care durează două săptămâni în luna august. Lucrările pot fi admirate însă nu pot fi cumpărate. Toate lucrările colectate vor fi distribuite pe stradă la finalul expoziției.

Distribuirea

Toți băieții și fetele “cu ziare” se vor întâlni într-o zi cu soare pentru a distribui rolurile cu piese de artă în oraș. Toată lumea este invitată la eveniment, chiar dacă nu au contribuit cu o operă, fie că sunt prieteni, colegi de lucru sau simpli vizitatori! Acest eveniment este punctul culminant al proiectului, adunând laolaltă oamenii care au lucrat la proiect, cei care au realizat lucrări de artă, prieteni și colegi. Toți participanții vor merge pe biciclete prin oraș, aruncând câte un sul cu piese de artă către trecători. Distribuind rolurile de pe biciclete, ne asigurăm că nu există niciun fel de stereotip în alegerea celor care le primesc.

Cuvintele cheie aici sunt spontaneitate, adrenalină, distracție!