Actor nominalizat la premiile UNITER, cu studii în management cultural și experiență în producție, Alexandru Mihăescu joacă în “Ultimele ore din viața lui Ceaușescu”, un spectacol găzduit de 8 teatre din Europa, prezentat în decembrie pe scena Teatrului Odeon în capitală. În acest moment, spectacolul se află între două reprezentații, la Berna și Zurich. Alex Mihăescu ne vorbește despre cum a fost să pună în scenă procesul dictatorului.

Cum a început proiectul “Ultimele zile ale lui Ceaușescu”?

Pentru mine a început când am primit un email de la un scriitor din Hamburg, care m-a întrebat dacă vreau să iau legătura cu directorul proiectului din România. Am spus că da. Autorul Milo Rau mă căuta, mi-a spus că au făcut deja câteva interviuri pentru proiect, cu Stănculescu, cu dizidenți, cu Kemenici, Caramitru – și că au nevoie de cineva care să-i pună în contact cu lumea teatrului, cu actorii etc. Am început să fac un casting. Pe când mă ocupam de asta, m-au văzut și jucând și mi-au propus să intru în spectacol ca actor.

De ce acest subiect? Pentru a comemora cei 20 de ani de la Revoluție?

Cred că a fost o șansă la fonduri, nu neapărat pentru tema în sine. E mai mult o întrebare pentru director asta. În timpul discuțiilor de la Berlin, au existat întrebări de așa natură, la care a răspuns Milo. Până la urmă, este o căutare teatrală, este o dorință de a găsi noi forme de exprimare a scenei politice. Și după 20 de ani, subiectul merită să fie redeschis. La fel și după 50 de ani. Pentru că distanțele în timp te ajută să vezi lucruri pe care altfel nu le-ai fi văzut cu claritate înainte.