Biserica metropolitană

 

Frumusețea acestei orientări majore a orașului este dată de axele secundare care se intersectează, principala fiind cea dată de către Teatrul Național și Biserica metropolitană. Acest punct de intensitate maximă al întregului traseu este îmbunătățit de parc și de promenada plasate perpendicular cu direcția străzii, forțând trecătorul să facă o pauză de moment, pentru a admira și a se odihni. Cele două clădiri simbolizează polii pe care orașul șade – cultura și credința. În acest punct putem descoperi cu ușurință spiritul adevărat (între timp aproape pierdut sau cel puțin blurat) al așezării.

 

Oriunde ne-am uita descoperim noi semne ale acestui simbol. Palatul, care se ridică grandios la finalul perspectivei, adaugă un al treilea factor important al orașului, acela de capitală a Moldovei. Încă încercând să descopere noi motive pentru acest loc, te întorci spre piața prin care ai trecut. Aici descoperim un simbol al trecutului și un important hub de trafic, fosta piață a orașului, actual Hotel Traian.

 

Cooperând cu toate influențele acestor simboluri și însemnătatea lor, consider că acest loc este adevăratul centru al Iașiului, cel puțin din punct de vedere spiritual și istoric, un spațiu unde, ignorând mașinile, Iașiul se dezvăluie în toată frumusețea și impozanța lui, unde respirăm un aer de timpuri aproape uitate.

 

Mai departe lăsăm acest loc al amintirilor și visurilor, așa încât, trecând pe lângă biserica celor trei ierarhi, ajunge într-un final la un edificiu care încoronează axa – Palatul Culturii. Ieșind cumva din umbra gardienilor acestei axe, perspectiva noastră se mărește spre a include întreg ansamblul. Proximitatea Palatului este controlată și pregătită de o masă verde bine gândită. Palatul, datorită importanței și poziției centrale, a devenit un simbol pentru această zonă a Iașiului și pentru toată municipalitatea.

 

Acest statut este deservit și de numeroasele axe care au un punct terminus: axa menționată mai sus, axa Hotelului Europa – Palatul Culturii și, o axă mai scurtă dar frumoasă și semnificativă, Palat – Teatrul Luceafărul. Este interesant de a nota cum toate aceste direcții nu sunt prevăzute ca plecând de la Palat dar cum merg spre acesta, gravitând în jurul lui. Se supun acestuia și în același timp sunt avantajate de abilitatea clădirii de a amplifica orice stradă care îl include.